söndag 14 december 2014

Extra anpassningar årskurs 6-9

Det är krav på att dokumentera de extra anpassningarna dock inte för årskurser där betyg sätts.

För åren 1-5 finns den skriftliga utvecklingsplanen med skriftliga omdömen och där ska man dokumentera sammanfattning av insatser för att eleven ska kunna nå kunskapskrav.  För elev som riskerar att inte nå något kunskapskrav ska det förtydligas vad i kunskapskravet som är svårighet samt kompletteras med sammanfattning av extra anpassningar som då görs.

I årskurser där betyg sätts säger skolverket att inget hindrar att skolan utarbetar egna rutiner för dokumentation gällande extra anpassningar.

Det är också så att det är upp till rektor och skola att ev starta IUP för t ex årskurs 6. Där kan extra anpassningar skrivas.

Överföring av information gällande hur en elev behöver ha det för att utvecklas mot kunskapskrav är ju särskilt viktig vid skolbyte, t ex som ofta sker från mellanstadiet till högstadiet (år 6 till 7). Det vore förödande om sådan information inte följer eleven. Självklart är väl att alla elever har rätt till likvärdig övergång i skolsystemet. Likvärdigt blir det när eleven möts på det sätt som den är van vid, med de anpassningar som behövs.

1 kommentar:

  1. Håller med, rutiner behöver skapas för detta i Sala

    SvaraRadera